Sekrety
produktów

Zarówno skład jak i proces tworzenia naszych produktów, został skomponowany w taki sposób, aby zapewnić w pełni wartościowy, smaczny, a przede wszystkim zdrowy posiłek o każdej porze dnia. To Ty decydujesz, czy użyjesz pasty do kanapek, jako dipu, czy też sosu do makaronu. Wybieraj i baw się łączeniem smaków – my zapewniamy, że wiesz co jesz:

Zielony groszek.

Nasze pasty opierają źródło zdrowia na zielonym groszku. Co on ma takiego w sobie?

– białko (aż 5g na 100g produktu), które jest budulcem mięśni
– błonnik – fantastycznie działa na jelita, a do tego zmniejsza ryzyko zachorowania na nowotwory
– witamina C – w 100g groszku znajduje się 50% zapotrzebowania na tą witaminę, która wspomaga nasz układ odpornościowy
– witamina K – w 100g znajduje się 44% dziennego zapotrzebowania na wit. K, która zapobiega osteoporozie
– witaminy z grupy B – chronią serce przed zawałem
– kwas foliowy i błonnik obniżają cholesterol
– enzymy hamujące namnażanie wirusów
– żelazo – zmniejsza ryzyko wystąpienia anemii

Oliwa z oliwek. Oczywiście z pierwszego tłoczenia.

Oliwa nie tylko jest pyszna, ale przede wszystkim zdrowa:

– obniża poziom złego cholesterolu, jednocześnie podwyższając poziom dobrego – wszystko to dzięki jednonienasyconym kwasom tłuszczowym i antyoksydantom
– obniża ciśnienie krwi
– spowalnia procesy starzenia
– obniża ryzyko reumatyzmu i chorób nowotworowych
– przyspiesza mineralizację kości

Czarnuszka.

Nasiona czarnuszki są wyjątkowe. Na temat dobrych składników napisano wiele artykułów, więc nie będziemy pisać o wszystkich – jednak warto wspomnieć o kilku z nich, oraz o samych właściwościach:

– wzmacnia układ odpornościowy
– niszczy antygeny nowotworowe
– poprawia trawienie
– obniża poziom cukru
– działa przeciwbakteryjnie, przeciwwirusowo oraz przeciwgrzybiczo
– wspomaga pracę wątroby i nerek

Chilli.

Papryka chilli, poza charakterystyczną pikantnością, wpływa pozytywnie na organizm, między innymi:

– ułatwia trawienie
– pobudza komórki nowotworowe do samozniszczenia
– hamuje rozwój bakterii, np. Salmonella
– działa bakteriobójczo na Helicbacer Pyroli – odpowiedzialnej za chorobę wrzodową żołądka i dwunastnicy
– przyspiesza spalanie tłuszczu, wspomagając odchudzanie

Kminek.

Kminek ma charakterystyczny smak i posiada dużo olejków eterycznych, a do jego właściwości prozdrowotnych zaliczamy:
– działanie przeciwko wzdęciom i niestrawności
– wspomaganie leczenia górnych dróg oddechowych, łagodzenie bólu gardła
– pomaga przy nudnościach czy braku apetytu

Orzechy nerkowca.

Wspaniałe źródło witamin z grupy B, w szczególności niacyny. Naturalnie koją nerwy, poprawiają pamięć i koncentrację. Są wspaniałym źródłem energii, a dzięki zawartości cynku i fosforu, pomagają utrzymać zdrowsze kości i zęby, a także włosy, skórę i paznokcie.

Przyprawy.

Poza wymienionymi powyżej, stosujemy naturalne przyprawy jako dodatek do naszych past:

– oregano – bogate w witaminy C, A, K, E i kwasu foliowego
– bazylia – wspomagającej pracę układu trawiennego
– papryka słodka wędzona – posiada właściwości przeciwzapalne i bakteriobójcze
– kolendra – stosowana jest między innymi na uspokojenie czy w przypadku problemów z trawieniem, czy nawet zatruciach pokarmowych